Udviklingsrejser ud i verden – herhjemme!

ANNONCE

Gå din egen vej og tag på højskole

Som ung kan det være svært at finde ud af, hvilken interesse man skal rette sig imod i sin videre uddannelse – og er faget overhovedet, som man regnede med, at det ville være?

Det er en hård nød at knække, for ja – man skal jo træffe et valg, ellers kommer man aldrig ud af flækken! Men i stedet for at presse dig selv til straks, for livet, at vælge din levevej og lave prioriteringslister over uddannelser og uddannelsesbyer, kan det være, at du helt enkelt bare har brug for at lave noget helt andet.

Det kan være at finde et arbejde, som du trives med og godt kan se dig selv i, i et års tid – og som giver dig god mulighed for at spare op til rejser og festivaler. Du kan også begynde at lære noget for din helt egen fornøjelse – et sprog, du altid har været fascineret af, at læse filosofi eller lære at spille et instrument. Eller det kan være en fritidsinteresse eller sportsgren, du gerne har villet dyrke mere, men som det sure pensum ikke gav dig frit spil til at nyde.

Derfor vælger flere og flere at tage springet ud i verden ved at tage på højskole 4-6 måneder. Hvis du tænker på ulidelig fællessang af “Den danske sang er en ung blond piiige…”, køjesenge og dårlig morgenkaffe, når du hører ordet ‘højskole’, så er det ganske enkelt dig selv, der slet ikke har fulgt med i udviklingen! For ja, Danmark og Norden er kendt for sine frie akademier, som man kan kalde højskole-formen, og de hviler stadig på den klassiske tanke fra Grundtvig om hvert menneskes ret til dannelse og at udvikle sine potentialer. Men det er nok også det mest iøjnefaldende lighedspunkt ved højskolen for 100 år siden og så i dag!

Der findes højskoler, der specialiserer sig i alt fra klimabæredygtig livsstil til klatring og overlevelsesture i ødemarken, fra musik og teater, over avantgarde kunst, arkitektur og design til idræt og elitesport. Højskolerne er ofte indrettet med rummelige tomandsværelser, hyggelige fællesstuer og lækre undervisningslokaler – og selve bygningerne kan være alt fra et stateligt gods til en moderne designperle, som oftest i smukke naturomgivelser.

Mange højskoler kan også bryste sig af lækre køkkener, til dagligt såvel som til fest, og der er weekendbrunch og buffet, som man kan invitere vennerne og kæresten med til.

Da højskolen skal dække både kost, logi og undervisning samt eventuelt en rejse i løbet af et halvt års tid, skal du selvfølgelig have sparet hvad der svarer til et par måneders husleje op. Mange vælger at have et fuldtidsarbejde et par måneder op til opholdet, men skulle det knibe i sidste ende, så kan det være nyttigt at vide, hvor du billigt kan låne et mindre beløb

Et højskoleophold er en dannelsesrejse til et sted, hvor du kan prøve dine passioner af – helt fokuseret og hvor kun du bestemmer over det niveau, du gerne vil nå op på. Det er et familiært og socialt sted, hvor du møder en sammensætning af vidt forskellige mennesketyper, som kan inspirere og udfordre hinanden.

Du behøver ikke have nogen anden forudsætning end at ville lære nyt og nye folk at kende. På den måde er højskolen også et personligt frirum, hvor man kan udvikle sig i helt nye retninger og opdage nye potentialer – måske helt uden at man opdager det, før man står på den anden side!